pühapäev, 16. september 2018

Maraton alla 3 tunni?

Kaotasin sportliku kihlveo sõber Markole ja nüüd tuleb 22.12.2018 Vana-aasta jooksul joosta täispikk maraton.
Viimati sain sellega hakkama täpselt kolm aastat tagasi samuti Vana-aasta jooksul  kui läbisin 42,2 kilomeetrise distantsi oma siiani kehtiva rekordi ehk 3:57:16 -ga.

Et ettevalmistusperiood põnevam oleks ja liiga kergelt asja ei võtaks panen endale eesmärgiks alistada 3 tunni piir ja seda mitte pildituks joostes.

Kas käpuli või püsti selgub 3 kuu pärast!


Tehtav?
Kõik on võimalik. Siiski tõenäosus projekti õnnestumiseks on pigem väike. Lisaks sportlikule poolele omab detsembris sama suur mõju ka ilm. Jääväljadel ja lörtsis ikka head tulemust ei tule. Aga võib ka tulla +5 ja tuulevaikus nii, et võtan asja tõsiselt.

Kuidas on läinud mul minevikus pool- ja täismaratonidel?
Poolmaratoni rekordi jooksin mullu Rakvere ööjooksul kui sain ajaks 1:24:08  Vorm ja enesetunne lubanuks tol päeval või õigemini õhtul ka mitu minutit kiiremini joosta kuid pool viimasest ringist tuli siis joosta laustormis ja läbi vee.
Kokku olen poolmaratoni jooksnud 11 korral. Nendest 5 korral alla 1:30 5 korda napilt üle selle ja korra ka läbi lonkinud. Sel aastal ühelgi võistlusel pole poolmaratoni jooksnud kuid suvel sai Hiiumaal see ise endale korraldatud ja ajaks tuli üksi joostes 1:28:53 keskmine pulss 162
Poolmaratonide ajalugu justkui annab lootust, et hea ettevalmistusega jooksen maratoni alla 3 tunni ära.
Maratonidega lood nii hästi pole
Oma debüüdi tegin 2012 aastal Tartu linnamaratonil. Lõppes see minu jaoks poolel maal krampides ja põlvekõõluste traumaga. Ennem maratoni olin jooksnud septembris 58 kilomeetrit - enne seda suvel mitte üldse. Jooks oligi tol ajal minu jaoks alles uus suund spordiharrastuses. Maratoni ikkagi lambist ei jookse!
Aasta hiljem tegin vigade paranduse Vana-aasta maratonil kui läbi valu ja raskuste sain oma esimese maratoniga hakkama :) Aeg 4:33,23 Selleks olin ka vähe paremini valmistunud kui maratonile eelneva kolme kuuga sai 270km alla joostud. Sellegi poolest läks juba 25-ndal kilomeetril raskeks ja tuli edasi liikumiseks tõsist tahtejõudu kasutada.
Järgmise katse maratoni joosta tegin 2014 Tartu linnamaratonil. Selle ka lõpetasin ajaga 4:06:44 Taaskord oli ettevalmistus kehv ja soov ning katse joosta 3:30 -ga sai 30 -ndal kilomeetril valusa hoobi. Oma märkmetesse kirjutasin: "Jaksas joosta 3:30 grupis kuni 30km siis edasi piin lõpuni :) 30km peal aeg 2:29"
Alla ma ei andnud ja aasta hiljem Vana-aasta jooksul sai taaskord rünnatud aega alla 3:30 Seekord sai see lõpu 33-ndal kilomeetril. Põhjuseks teatemaratoni avavahetuse jooks, kus sai kiirusega natuke üle pingutatud. Tulemuseks siiski aeg alla nelja tunni ja isu maratoni joosta oli pikaks ajaks kadunud.

Nüüd tuleb aga targalt tegutseda ja saada paremaks nii trepijooksus kui ka maraton hea enesetundega ära joosta. Kuidas seda saavutada kavatsen jagan ka aegajalt siin.



6 kommentaari:

  1. eks ta raskeks läheb, väga raskeks...maratonis algab peale 30ndat kilomeetrit totaalselt teine elu :D

    VastaKustuta
  2. Olen seda "elu" kõigil neljal proovitud maratonil kogenud :D Nüüd proovingi vähe tõsisemalt ettevalmistusse panustada.

    VastaKustuta
  3. Esimese nädala treeningud:
    P - trepijooks 5*25 korrust + 11 korrust
    E - rullsuusk kergelt 30 min
    T - trenazöör 30min + üke 30min (kõht, käed, selg)
    K - jooks 8km 40min
    N - Puhkus
    R - sõudeergomeeter 25 min+ jõud jalgadele 30min+ trepitrenazöör 20 min (2*5min kiire lõiguna)
    L - puhkus
    P - jooks 15km 1h15min

    VastaKustuta
  4. Edu Rauno, kolme kuud pikk aeg, et eesmärk kindlasti tehtav :)

    VastaKustuta