laupäev, 6. veebruar 2021

Tamsalu-Neeruti maraton 2021

 


Stardinumber 298 eriliselt kerget päeva ei lubanud... oli isegi hullem kui arvasin. Seda seetõttu, et plaan oli ikkagi jõuda taas top 100 sekka. Viimati sai samal rajal (siiski kergete muudatustega) võisteldud 2012 ja 2013 aastal. 



Nagu näha siis eesmärk sai täidetud :) Andsin endast parima, et möödumistega teistele võimalikult vähe meelehärmi tekitada. Selleks, et ca 250 -ndalt kohalt kust startisin saja hulka jõuda ei saa alates stardist magama jääda, et küll hiljem jõuab tõusta. Tuleb kohe alguses hakata leidma teed ette poole - enamvähem vast õnnestus ka. Korra ragistasin ühega keppe, paar korda sain ka sõimata :) kuid olukordade eest, kus mingit intsidenti ei olnud. Mõned arvavad, et stardipositsioon on koht, kus peabki kuni finišini tiksuma - ei ole! Tegu on võistlusega ja tuleb sõita. Korra õnnestus ka suusanina lumme kinni sõita ja käpuli käia aga õnneks võttis see vast vaid 5 sekundit, ei enamat.

Kuni poole maani sõitsin üksi... jõudes mingile taaskord grupile järgi, tõmbasin hinge hetkeks ja siis andsin minna - enamasti läbi värske lume. Alates 5 -ndast kilomeetrist tulid põllulõigud, kus sai hästi kohti parandada. Selleks oli aga vaja palju jõudu, sest vaba rada oli enamasti 5 cm lume all ja lisaks tuli murda tuult. Energiakadu meeletu aga ega midagi polnud hoida ka, läksin kõik või mitte midagi hoiakuga peale. Numbrid, mis selg ees vastu tulid olid enamasti üle 100, mis tähendas, et pikk maa on veel eesmärgini minna. 

Poole maa peal oli kohaks 104 , keegi hüüdis, et peaaegu 100 ja see tekitas kohe parema tuju, sest eespool oli näha pea 20-line suusatajate grupp. Ühel hetkel peale tp-d toimus esimene möödumine minust. Nr 69 all sõitev Hannes Normak sõitis mööda ja võtsin tuulde. Ta keris tempo päris korralikult üles ja sõidukiirus oli mõned kilomeetrid isegi üle 20 km/h. Kuna tema stardinumber oli väike ja tempo ei olnud loogiline kohale, kus ta sõitis siis küsisin, et mis juhtus? Vastas, et jäi starti hiljaks ja nüüd peab teed murdma parema koha saamiseks. Tema vedamisel jõudsime grupile järgi ja kuna tuli taas vastutuulega põllulõik siis oli targem hetkeks hinge tõmmata. Peagi aga pidasin õigeks vaikselt kohti parandada, et ennem metsalõike saaks grupi etteotsa, et oleks võimalik rünnata ja grupil eest ära sõita. Plaan toimis ja olles grupi peas võttis Hannes Normak ette rünnaku ja järgnesin talle. Tempo oli taas paariks kilomeetriks üle 20km/h. Siis aga mõistsin, et nii kaugele ei jõua ja kuna grupp oli jäänud lasin vaikselt vahe sisse. 

Üks hetk kui metsa vahelt taas põldudele jõudsime kuulsin selja tagant kedagi lähenemas. Jäänud oli natuke üle 10 km minna. Enesetunne enam kõige parem ei olnud kuna üksjagu energiat olid kõik varasemad kiirendused võtnud. Siiski otsustasin, et nui neljaks proovin kaasa minna. Möödujateks olid 85 Janek Resev ja 87 Cheron Lukk.  Minu õnneks oli tempo täpselt paras taga lohisemiseks :)  Triona sai veel mõned kustunud konkurendid alla neelatud. Siiski leidus ka paar välejalga, kes tulid, olid ja läksid kuid suurt pilti see enam ei muutnud. 43,4km ja 2h 22 min 44sek stardist oli kätte jõudnud päästev finiš. Oli tore suusapäev :) 

Päeva märksõnad:

Emotsioon: positiivne, eesmärk sai täidetud :)

Toitumine: Ennem võistlust sõin hommikusöögiks paar võileiba, tatraputru, ühe hematogeeni batooni, paar peedikapslit ja spordijooki.  Igas TP-s võtsin lonksu spordijooki lisaks. Krampe ega nälga sõidu aeg ei tundnud. Geelidega ei viitsinud jamada sellise külmaga ja see oli ka koht kus sai palju aega ja kohti parandada. Kohati on päris naljakas vaadata kuidas paljud oma geelidega jändavad ja meeletult aega kaotavad. Lisaks oli päris palju kinniseid geelipakke rajal vedelemas, mis ilmselt maha pudenenud olid. 

Suusad:  4- (võrreldes nii mõnegi konkurendiga libises kehvemini) Määrdevalik polnud kõige parem, Rex roheline HF, Rex TK820 pulber , kasutasin neid kuna olid olemas. Uuel lumel oli suusk lahtine, kuid jäljes ja kinnisõidetud osadel jättis soovida. Laskumistel kellelegi järgi ei libisenud. Metsavahel oli hea. Tundus, et soojemad osad ja värske lumi sobis hästi. Mingi põllõik ca 10 km juures oli nagu pidamine all :) Seega väga vahelduvad libisemise olud, emotsioonid seekord. Suusas endas asi ei saanud olla kuna olen need külmaga superheaks saanud.

Rada: väga heas korras, tõusude kärpimine (kokku tuli ainult 360tm) ja põldude lisamine ei meeldinud. 
Korraldus: eeskujulik! 

Nüüd tuleb trenni edasi teha ja kui päris "Antartikaks" ei lähe olen ka Alutagusel stardis.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar